welkom
natuurmuseum nijmagenstaatsbosbeheer

Wilde natuur op steenworpa fstand van Nijmegen

De Stadswaard is een wild natuurgebied. Op een paar honderd meter van het centrum van Nijmegen lopen reeën, vossen, dassen rond!
ree vos das
Deze dieren komen uit de collectie van het Natuurmuseum. Kinderen vragen vaak of het Natuurmuseum dieren doodmaakt om ze op te kunnen zetten.

NEE, natuurlijk niet!

Dat mag niet eens! Het Natuurmuseum krijgt heel veel dieren die door het verkeer zijn overleden en vogels die tegen een raam zijn gevlogen. Alle dieren zijn dood gevonden.
bever
Als het water hoog staat, zwemmen er bevers in de Stadswaard.

Het gebied in 1865

stadswaard 1865
Op deze oude kaart zie je dat in 1865 de boeren al weilanden hadden in de Stadswaard. Wat natuurlijk lastig was, is dat hun land bijna elk jaar overstroomde. (En wat is Nijmegen nog klein! De Waalbrug is er ook nog niet! Men ging naar de overkant met een pont.)

Waterstand

waterstand
Als je op de foto klikt zie je wat er allemaal overstroomt als het water in de Waal heel hoog staat. De hele Stadswaard verdwijnt onder water! Om te voorkomen dat de polder rechts van de Stadswaard overstroomt, liggen er stevige dijken langs de Stadswaard.
 
de Stadswaard
De Stadswaard mag sinds 2005 verwilderen. De boeren hebben toen hun land in de Stadswaard verkocht of geruild. Op de luchtfoto van 2005 zie je nog de weilanden met gras. De hekken zijn net verwijderd. Kort daarna heeft Staatsbosbeheer Konikpaarden en Gallowayrunderen los gelaten om te zorgen dat de Stadswaard niet helemaal dichtgroeit met wilgenbomen.
weg met prikkeldraad
Zo, weg met dat vervelende prikkeldraad!

Rennen!

De dieren die leven in de Stadswaard moeten maken dat ze wegkomen als het hoog water wordt. Zoals je ziet stijgt het water erg snel! hoog water

Nog Meer ruige natuur

arnhem, nijmegen, emmerick
Het is de bedoeling dat langs de rivier tussen Nijmegen, Arnhem en Emmerich (D) overal ruige natuur komt. De dieren en planten krijgen zo een lekker groot leefgebied.
koeien
'Zeg jongens, sollen wir vandaag eens nach Duitsland rennen?'
 
kijk video
Als je nu in de Stadswaard rondloopt, zie je dat er veel meer groeit dan gras alleen.
Langs de Waal
En wij kunnen natuurlijk ook genieten van de wildernis langs de Waal! Je mag namelijk overal struinen, klimmen en pootjebaden.

Toekomstplannen

Op deze toekomsttekening zie je dat Staatsbosbeheer wilde plannen heeft met de Stadswaard. Door geulen te graven heeft de Waal meer invloed op de natuur in de Stadswaard. De Waal deponeert dan nog meer zand, klei, stukken hout, stekjes en zaden op de oevers en meer water betekent sowieso meer leven: waterplanten, watervogels, vissen en andere waterdiertjes.
Stadswaard
Wil je meer hierover weten. Kijk dan op de site van Waalweelde.

Het project

docentenhandleiding