welkom
natuurmuseum nijmagenstaatsbosbeheer

De veldles

De veldles in de Stadswaard neemt een ochtend in beslag.
uitleg
Eerst een korte uitleg in het Natuurmuseum...
uit in de Stadswaard
... en daarna struinen in de Stadswaard

Jullie gaan van school naar het Natuurmuseum in het centrum van Nijmegen. Na een kort verhaaltje in het museum lopen jullie in ongeveer een kwartiertje naar de Stadswaard. Bij het toegangshek vertelt een boswachter of een begeleider over het landschap waar je nu middenin staat. Dan splitst de klas zich in twee groepen. Die gaan in tegengestelde richting op pad om het natuurgebied nader te verkennen en vooral te beleven.
Ooijpoort
Ooijpoort

Groep a en b

Groep A neemt vlaggetjes mee en loopt over het Waalstrand naar een vastgestelde plek verderop. Van hieruit zetten jullie om de 10 meter een vlaggetje uit van de oever van de Waal tot aan een geul achter in het ooibos. De vlaggetjes geven het pad aan en maken de hoogteverschillen in het landschap zichtbaar. Zelfs als de begroeiing hoog is! Ook heb je zo voor groep B het pad uitgezet, die hierover later in tegenovergestelde richting loopt. Via de geul, het ooibos en graslandschap maak je als groep A een rondje en kom je tenslotte weer op het Waalstrand uit.

Groep B loopt de andere kant uit, richting het ooibos en de geul. Hier gaan jullie op zoek naar sporen en grote grazers. Ergens onderweg passeren jullie de andere groep. Via de vlaggetjes loop je van de geul naar het Waalstrand. Jullie hebben een bodemboor meegekregen. In de klei van de geul en in de zandige bodem op het strand maken jullie bodemboringen.
 

Het indelen in groepen

Jullie docent deelt je in twee groepen in voordat jullie naar het Natuurmuseum komen. Hij of zij weet precies wie van jullie goed met elkaar kunnen samenwerken en wie niet! Daar gaan wij onze vingers niet aan branden. ;-)
bodemgroep-onderzoekers

Alle zintuigen op scherp!!

Zijn jullie onderweg gespitst op het spotten van planten, dieren en sporen? In ieder geval krijgt elke groep een plantenwaaier mee met plaatjes van de 10 meest voorkomende planten die er nu te zien zijn. Kunnen jullie die vinden? Al strandjuttend langs de Waal zijn er allerlei stenen, schelpen en een diversiteit aan afval te vinden.

Als jullie je rondje in de Stadswaard hebben gemaakt, kom je elkaar weer tegen op het Waalstrand. Hier kun je ervaringen uitwisselen, elkaars vondsten laten zien en samen de bodemboringen bekijken. Aan het einde van de veldles gaan we terug naar de brug ‘Ooijpoort’. Hier sluiten we de veldles af en lopen daarna volgens een vast ritueel de brug over. Hoe zal dit gaan?
Download hier de docenteninstructie 'Struinen door de Stadswaard'

Over het gebied